Risico is een onderdeel van het leven en in zaken. Helaas weten maar weinig mensen daarmee om te gaan. Wie het woord risico hoort denkt vaak gelijk aan de negatieve dingen zoals gevaar, spanning, en verlies, maar risico heeft ook een positieve kant: de kans om een grote klapper te maken bijvoorbeeld.

Natuurlijk is niet ieder risico gelijk. Sommige soorten risico zijn gewoon dom te noemen en die moet je nooit nemen. Bergbeklimmen zonder veiligheidskoord is bijvoorbeeld gewoon vragen om problemen.

Intelligent risico

Daarnaast is er ook een soort intelligent risico wanneer je verwacht dat de positieve uitkomst vele malen groter is dan de negatieve. Dit zijn de risico’s die we zouden moeten nemen. En die we mijn inziens te weinig nemen omdat velen gedreven worden door angst.

Bij inschatten van de risico’s als daytrader zou u altijd een checklijst moeten aflopen om te bepalen of het waard is dat risico te lopen:

  • Is de positieve uitkomst vele malen groter dan de negatieve?
  • Kan ik het risico enigszins spreiden?
  • Sluit het risico dat ik loop aan op mijn handelsstrategie?

Als u zich deze vragen stelt, dan loopt u een verantwoord risico, waar goed over nagedacht is.

Sommige mensen zijn geneigd sneller risico te willen lopen dan anderen. Of dit komt door een te hoge testosteronspiegel of iets anders, dit zijn vaak wel degenen die de grootste successen boeken op de beurs.

Keuze

Een risico nemen is eigenlijk een keuze: ga ik linksom, of ga ik rechtsom? Blijf ik tevreden met kleine succesjes, of neem ik een verantwoord risico om toch uiteindelijk, die 1e boot, dat 2e huis of die 3e auto bij elkaar te traden? Als trader loop je eigenlijk altijd risico’s, omdat de beurs simpelweg niet te voorspellen is. Mensen die wel denken te weten hoe de beurs zich ontwikkelt kletsen uit hun nek.

Verwachting

Je kunt een bepaalde verwachting hebben over hoe dingen gaan lopen en al doende aan de hand van je risicochecklist bepalen wat je gaat doen. Je gaat bijvoorbeeld niet kopen als de kans redelijk groot is dat de beurs gaat dalen. Nee, je koopt pas iets als de kans vele malen groter is dat deze gaat stijgen. Je weet het nooit helemaal zeker, dus loop je een bepaald risico.

Aan u om te bepalen wanneer je dit risico wel en wanneer niet moet/wilt lopen. Onthoud echter te allen tijde dat risico’s kansen zijn.