2009 was een van de zwaarste beursjaren in de laatste 15 jaar dat ik aan het traden ben. Door in slechte tijden vast te houden en bij te kopen, ben ik er toch nog met een bescheiden winst van 22% uitgekomen. 

Iedereen denkt dat daytraden een manier is om snel rijk te worden. Dat is het niet. Het is een manier om op een gemakkelijke manier in je levensonderhoud te voorzien. Natuurlijk kun je proberen een grote klapper te maken maar dan moet je gokken met een grote inzet. Volgens mij kun je dan beter naar het casino gaan. Persoonlijk kies ik liever voor veiligheid en lange termijn.

Als je een nieuw vak wilt leren heb je een soort coach nodig. Of je nu wilt afvallen, stoppen met roken of voetballer, boxer of trader wilt worden, je zult moeten trainen. Het beste resultaat krijg je als je een persoonlijke coach hebt. Of je uiteindelijk succesvol en winstgevend zult zijn ligt niet aan het dieet of de trainer maar aan jezelf. Je moet het echt willen en het uiteindelijk zelf doen.

Hoe graag wil je echt gaan traden? 

Als je dit echt wilt, legt Lady Luck hindernissen op je weg om te zien of je mans genoeg bent om ze te overwinnen.

Van winnen leer je weinig. De beste lessen leer je van het verliezen, mits je niet steeds dezelfde fouten maakt.

* Elke fout die je maakt is vooruitgang.

* Houd je aan het plan en accepteer de uitkomst.

* De resultaten zijn goed, en dat is de enige graadmeter om een daytrader te taxeren.

* Denk niet na over wat de markt gaat doen maar hoe u daarop zult reageren.

* Elke cent die u bespaart door goedkoper in te kopen, is uw eerste verdienste.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft elke vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen.
www.robwessels.nl