Tijdens een van mijn vele speurtochten op de digitale snelweg kwam ik laatst een opmerkelijk medisch artikel tegen. In dit artikel werd de uitkomst besproken van een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Cambridge.

Waarom vertel ik u dit? Omdat er onderzoek gedaan werd naar de invloed van mannelijke hormonen op….traders! Hieruit bleek dat traders die een hoge testosteron-spiegel ontwikkelden tijdens het traden duidelijk betere resultaten boekten dan mensen die een lagere hebben. Daarbij zouden mensen die een hogere cortisol spiegel hebben minder goed presteren dan mensen met een lagere.

Testosteron zorgt ook voor competetief gedrag, terwijl cortisol daarin tegen stess verhogend werkt.

Wat heeft dat te maken met u, als trader? In mijn vorige artikel heb ik u al op het belang van verantwoord risico nemen gewezen.

Het blijkt dat mensen die meer testosteron aanmaken dan een gemiddeld persoon meer risico’s durven te nemen. Ze zijn competatiever en hakken sneller belangrijke knopen door. Mensen met een hoog cortisol gehalte blijken meer last te hebben van zorgen omtrent belangrijke beslissingen, en meer terughoudener te zijn.

Wat heeft dat met u te maken? In mijn vorige colum heb ik reeds uitgelegd welke risico’s u wel zou moeten lopen om tot een beter resultaat te komen.

Welnu, laat ik u mijn allergrootste tip als daytrader verklappen:

Beschouw en benader de beurs als een wedstrijd, en vergeet zolang u aan het handelen bent eventjes dat het business as usual is.

Bovenstaande leef ik na: Elke dag op de beurs is een nieuwe dag om te bewijzen dat ik het kan, een kans om te laten zien dat ik een winnaar ben.

Waarom vertel ik u dat allemaal zult u wellicht denken? In het eerder aangehaalde onderzoek blijkt dat men bij wedstrijden een bovengemiddelde hoeveelheid testosteron aanmaakt! Zoals ik al zei, vergeet eventjes dat traden ondernemen is en bekijk het als een wedstrijd. Bekijk het als een wedstrijd en profiteer van die testosteronspiegel van u!

Ik ben geen dokter, heb geen medische achtergrond en weet niet of het onderzoek correct is. Wel weet ik, met 15 jaar ervaring als trader dat het werkt de beurs als een wedstrijd te benaderen.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft iedere vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen of Rotterdam-Ridderkerk.
www.robwessels.nl