Als je handelt met écht geld werken je hersens anders dan bij het gebruik van een demonstratie-account, ook wel ‘papertrading’ genoemd.
 
Wetenschappers hebben die twee groepen traders onder een hersenscan gelegd en geconstateerd dat er grote verschillen in hersenactiviteit zijn.

Reptielgedrag

Ook al waren de taken van de beide groepen hetzelfde, de hersenactiviteit was totaal verschillend. De papertraders mijden automatisch het ‘reptielgedeelte’ dat ons brein doet ‘bevriezen’ bij grote spanning, gevaar en stress.
 
De reacties op stress bij het handelen met écht geld moeten dus getraind worden om het oeroude ‘reptielgedrag’ te omzeilen teneinde met gezond verstand te kunnen traden. Dit blijken piloten ook te moeten trainen anders zouden ze bij noodsituaties ‘reptielgedrag’ vertonen met alle gevolgen van dien.

Conclusie

Een demo-/paperaccount is goed om de techniek van het ‘knopjes drukken’ onder de knie te krijgen maar leert niets over het onder controle houden van gevaarlijke emoties. Traden vereist dus oefenen met écht geld dat misschien wel maanden tot jaren kan duren; (day)traden is dus voor ‘die hards’.
Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft iedere vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen of Rotterdam-Ridderkerk.
www.robwessels.nl