Je moet eerst veel verliezen om van je winst te kunnen genieten.

Dingen herhalen zich keer op keer op de beurs en in het leven van ons mensen. Zo is het gezegde: ‘what goes up, must come down’ nog steeds een waarheid als een koe. 

Een beurs kan niet alleen maar stijgen oftewel: ‘je kan niet leven op uitademen alleen’.
Af en toe moet je ook eens inademen.

Elke daytrader heeft een eigen stijl. Zet 3 daytraders naast elkaar die allemaal hetzelfde systeem toepassen en toch zul je verschillen zien in de mate van hun succes.

Dat geldt ook voor winkeliers. Zet 3 kledingzaken naast elkaar met hetzelfde assortiment en toch zal je verschillen in winstpercentages zien. Dat komt omdat iedere handelaar
zo z’n eigen manier van zaken doen heeft en altijd z’n eigen draai eraan zal geven.

Mijn naam is Rob Wessels en ik geef cursussen over hoe je kunt daytraden op de beurs. Ik help je op weg en breng je de basis bij. Daarna neemt de markt de rol van leraar over.

Er zijn geen systemen die emoties uitschakelen. Het is andersom. De trader moet leren om zijn emoties te beheersen om vervolgens een systeem te vinden dat bij hem past.

Het meeste dat je leert van het traden komt van verliezende trades. Niet van de winnaars!
En…besef alsjeblieft dat het belangrijker is om te weten wanneer je een trade uitgaat dan wanneer je erin gaat. Oftewel……..kopen is het gemakkelijkste dat er is, maar zie het maar eens kwijt te raken! Het eerste waar je dus steeds aan moet denken is hoeveel je kunt verliezen als je iets koopt in plaats van hoeveel je kunt verdienen!

Volgens mij is een succesvolle trader iemand die informatie verzamelt, analyseert, een beslissing neemt en deze direct uitvoert. Een eventueel verlies neemt hij dan op de koop toe en hij heeft de moed om door te traden door het verlangen om te winnen.

Als je wilt gaan daytraden stel jezelf dan de volgende vraag:
Waarom denk je meer te kunnen verdienen met daytraden dan met welk ander conventioneel beroep dan ook?

Als leraar en coach kan ik nu wel psychologische verhalen schrijven over het daytraden maar zou Johan Cruijff of Tiger Woods ook die psychologische kanten willen
bestuderen? Ik denk het niet. Waarschijnlijk zullen ze nieuwelingen adviseren om gewoon
veel en intensief te trainen.

In de handel zijn geen garanties. Het leven van een daytrader is ook niet zonder veilige garanties.  De beurs kan soms net zo onvoorspelbaar zijn als een vrouw (grapje). In ieder geval is handel geen vaste baan. Je zult risico’s moeten durven nemen om winst te kunnen maken.

Het mooie van ervaring is dat je op gevoel beslissingen gaat nemen, net als bij autorijden.
Wetenschappers hebben uitgedokterd dat handelen op gevoel sneller gaat dan handelen op verstand. Handelen met verstand duurt gewoon te lang. Tijdens het daytraden heb je vaak geen tijd om eerst eens rustig na te denken over of je nu wél of niet zult kopen. Een ervaren handelaar heeft die beslissing in die tussentijd al genomen, uitgevoerd en z’n winst gepakt.