Zodra mensen gaan daytraden gebeurt er iets geks in de hersenen. Je kunt niet meer helder denken omdat je wordt bevangen door hebzucht. Hoe intelligent je ook bent, je gaat een keer voor gaas. Die hebzucht komt ons allemaal een keer duur te staan. Denk aan die Piratentrader die 7 miljard bij een Franse bank heeft vergokt.  Hij was zeer waarschijnlijk ook door hebzucht overmand. (provisie)

Hoe gaat hebberigheid te werk?   

 1. Je begint fris en nuchter aan de handelsdag, je verkent de markt, volgt het nieuws en bekijkt de grafiek.
 2. Je maakt je handelsplan en begint met frisse moed te traden.
 3. De spanning neemt toe: ‘valt ie wel of valt ie niet’ en je wint!
 4. Wat je niet beseft is dat er intussen een soort duiveltje in je hersenen bezig is om je te beïnvloeden om door te gaan om meer winst te maken.
 5. Voor je het weet is die duivelse hebzucht je verstand binnengedrongen gelijk een ziektekiem een gezonde cel binnendringt en je vergiftigt.
 6. Je raakt in een soort trance en koopt gelijk weer! Je denkt in dat stadium al helemaal niet meer na – al denk je van wel.  Je houdt je nu al niet meer aan je plan. Je koopt bij zonder na te denken en bingo! Weer winst!
 7. Nu ben je helemaal van de wereld. Je bent in een diepe hypnose geraakt. De koers gaat de verkeerde kant op! Je kunt niets doen want de hypnose heeft je volledig verlamd.
 8. Het verlies loopt op. Je doet niks. Je neemt geen verlies want je hypnoseduivel zegt dat je de markt kunt verslaan!!! Je hoopt nu alleen dat het goed komt.
 9. De koers daalt en daalt verder en je verlies wordt groter en groter. Plotseling verkoopt de broker al je uitstaande verliezende posities.
 10. Je wordt blut uit je hypnose wakker geschud en je constateert dat je volledig uitgespeeld bent. Nu komt de kater. Om de pijn te verzachten ga je iets of iemand zoeken waar je de schuld op af kunt schuiven, maar diep in je hart weet je dat je je niet aan je eigen plan hebt gehouden. Jij bent zelf schuldig!   
 11. Clou van dit verhaal? Accepteer dat we nauwelijks tegen hebzucht kunnen vechten. Mijn persoonlijke oplossing voor dit probleem is dat elke trader een soort controlerend persoon moet hebben die aan de noodrem trekt als het fout gaat. Dat kan je partner zijn of een soort noodverkoopprogramma datje zelf nooit kunt uitschakelen. 

Mijn bijdrage aan de oplossing van dit wereldwijde tradersprobleem is: op verzoek van de trader zou elke broker automatisch bij een x-bedrag aan verlies alle posities moeten sluiten. Zelf stoplossen inbouwen of afspraken maken met jezelf helpen toch niet. Bijvoorbeeld bij 2% verlies over je eigen kapitaal zouden al je posities gesloten moeten worden.

Bovendien zou je als extra veiligheid je kapitaal kunnen verdelen over twee verschillende brokersacounts bijvoorbeeld een voor daytraden en een voor beleggen.

Ten slotte is mijn ervaring: stort elke $1000, – winst direct op een andere rekening zodat je daar niet opnieuw mee gaat gokken.