Het is als skiën. Sommige mensen binden de latten onder en glijden in vrijheid van iedere berg af. 

Andere skiërs volgen lessen, kopen het mooiste materiaal, lezen vele instructieboekjes en observeren nauwkeurig de leraar… en vervloeken vervolgens iedere helling die niet zo ideaal was als de oefenweide.

Wat doet de twee zo verschillen?

Misschien is het dat de snelle glijders simpelweg hun lichaam en hun gevoel voor balans volgen. Zij beleven de steilte van de berg en de kwaliteit van de sneeuw. Zij denken niet, zij analyseren niet.

Zij anticiperen!

Daytraden is anticiperen. Het is je één maken met een wereld die zich slecht laat reguleren en weinig op heeft met systemen. Laat staan goede systemen.

Professionele traders weten het: constante winstgevendheid is niet alleen afhankelijk van een goed systeem.

Wat is een goed systeem? Geen twee mensen volgen een zelfde weg. Zet twee experts naast elkaar aan tafel. Hun momenten van kopen en verkopen zullen altijd verschillend zijn. En beide zijn succesvol.

Wat graag zou je hun systemen analyseren, structureren en verwetenschappelijken.

Helaas laat een winstgevend systeem zich slecht verwetenschappelijken.

Het is geen wetenschap. Het is ook geen kunst en zeker geen truc. Om in te zien hoe simpel daytrading is, moet je een klein rondje psychologie lopen. 

Om daytrading te begrijpen en te beheersen, moet je gaan inzien dat het allemaal om jou draait en niet om de beurs. Een skiër kan niets vragen van de berg, de berg vraagt iets van hem. Jij kunt niets vragen van de beurs. De beurs vraagt iets van jou.

Kun je jouw gretigheid loslaten, jouw hebzucht of overmoed. Wil jij leren inzien dat jij geen eisen kunt stellen aan de beurs. Kun je jouw angsten loslaten. Als je dit kunt overwinnen en leren beheersen, dan worden beurs en jij stap voor stap één. Dan zal de beurs jou signalen geven. En dan zal de beurs goed voor je zijn. Zoals de berg dat is voor de skiër. 

Ik heb jullie de simpliciteit van daytrading geleerd. Denk niet teveel na. Gewoon doen en geef jezelf over aan die verrassend levendige wereld waar je iedere dag van de werkweek even meespeelt. Laten we zeggen: een paar afdalingen maken en dan stoppen. Voordat je brutaal en overmoedig wordt.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft iedere vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen of Rotterdam-Ridderkerk.
www.robwessels.nl