Er zijn nogal wat beginners die geboeid worden door het zogenaamde ‘level II orderboek’. Ik zie dat hele Level II gebeuren als een gevaarlijk spel, zoiets als Market Makers in een pokergame. Denk hier eens over na. Laat jij je tegenspelers zien welke kaarten je in handen hebt? Natuurlijk niet. Waarom zou een Market Maker dan eerlijk moeten zijn over het aantal aandelen dat hij wil kopen of verkopen?

Let maar eens op hoe ze het doen. Zo kan een MM aan de bidkant staan waar hij adverteert dat hij 1.000 aandelen wil kopen. Het gekke is dan dat hij maar blijft kopen en het getal ‘1000’ onveranderd blijft. Of hij staat aan de askkant voor 1.000 stuks terwijl hij er tienduizenden aan het verkopen is. De MM blijkt dan via talloze andere beurzen en elektronische netwerken eveneens te verkopen.

Ik kan het jullie dan ook niet vaak genoeg op het hart drukken: Het enige betrouwbare waar je bij de aandelenhandel vanuit kunt gaan zijn de koersen, de daadwerkelijk afgesloten orders, tegen welke prijs, hoeveelheid en op welk tijdstip. Alleen de koersen vertellen de waarheid en niets dan de waarheid.